Sestavine za 4 osebe:

NJOKI

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100g pečenega pršuta Anton
  • 1 bučka
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 300g njokov
  • Peteršilj

KREMNA OMAKA

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 2 žlici belega sladkega vina
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 80g smetane za kuhanje
  • 1 žlica parmezana
  • 40g feta sira
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica timijana
  • Sol
  • Poper
Priprava

Krompirjeve njoke skuhamo v vreli slani vodi po navodilih iz embalaže. V kolikor bomo uporabili vodo od kuhanja njokov, to prihranimo in njoke odcedimo.

Na zmeren ogenj pristavimo ponev. Dodamo oljčno olje in na drobne kocke narezan Anton pečen pršut. Pražimo 2-3 minute, da se pršut rahlo zapeče. Dodamo na manjše kocke narezano bučko in češnjev paradižnik. Kuhamo 23 minute in odstavimo z ognja.

Ponev pristavimo na šibek ogenj. Dodamo oljčno olje, sesekljan česen, lovorov list in vejico timijana. Pražimo 2 – 3 minute, da česen lepo zadiši in se zmehča. Zalijemo z belim vino in kuhamo približno minuto, da alkohol izpari.

Ogenj zmanjšamo in dodamo smetano za kuhanje. Pustimo, da mešanica zavre, nato odstavimo z ognja. Dodamo jušno osnovo ali vodo v kateri so se kuhali njoki. Dodamo nastrgan parmezan in nastrgan feta sir. Ponev pristavimo na šibek ogenj. Med rednim mešanjem počasi kuhamo, da dobimo gladko, kremno omako, pri tem pazimo, da omaka ne zavre. Začinimo po okusu s soljo in poprom. Lovorov list in vejico timijana odstranimo in dodamo kuhane njoke.

Njoke kuhamo v omaki 2-3 minute, da se lepo povežejo z omako. Dodamo praženo zelenjavo in pršut.  Dobro premešamo in postrežemo. Po vrhu posujemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

VIDEO RECEPT TUKAJ