Sestavine (za 4 osebe)

 

  • 15 mini bombetk
  • 400 g Antonovih odščipancev
  • 8 rezin sira Cheddar
  • listnata solata (npr. kristalka ali rukola)
  • 1–2 paradižnika, narezana na rezine
  • hišna omakica po okusu (npr. BBQ, burger omaka, aioli)
  • nabodala za fiksiranje

 

Priprava

 

  1. Priprava bombetk:
    Bombetke prereži na polovico in ju po notranji strani na hitro popeci na vročem žaru ali ponvi, da rahlo zapečejo in postanejo hrustljave.
  2. Pečenje odščipancev:
    Antonove odščipance speci na vročem žaru, približno 3–4 minute na eni strani. Ko jih prvič obrneš, na vsakega položi rezino sira Cheddar. Peci še nekaj minut, da se sir stopi in meso dobro zapeče.
  3. Sestavljanje sliderjev:
    • Spodnji del popečene bombetke premaži z najljubšo hišno omakico.
    • Položi list sveže solate in rezino paradižnika.
    • Na to dodaj pečen odščipanec s stopljenim sirom.
    • Pokrij z zgornjim delom bombetke.
    • Vse skupaj fiksiraj z nabodalom, da ostane lepo skupaj.
Namig za serviranje:

Postrezi s krompirčkom, kislimi kumaricami ali čebulnimi obročki. Sliderji so odlični za piknike, zabave ali kot “gourmet” prigrizek.

Sestavine za mini bombetke

 

  • 500 g moke
  • 150 ml vode
  • 120 ml mleka (mlačnega)
  • 40 g stopljenega masla
  • 15 g soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 7 g suhega kvasa (1 vrečka)
  • 1 manjše jajce (40-50 g)
  • sezam za posip
Postopek priprave:

 

  1. Priprava kvasa: V mlačno mleko dodaj suhi kvas in žličko sladkorja. Nežno premešaj in pusti približno 10 minut, da se kvas aktivira in začne peniti.
  2. Priprava testa z robotom: V posodo kuhinjskega robota najprej dodaj vse suhe sestavine (moko, sol). Nato dodaj še tekoče sestavine: aktivirani kvas z mlekom, vodo, stopljeno maslo in jajce.
  3. Mesenje: Z nastavkom za testo mesi približno 5-7 minut pri srednji hitrosti, dokler ne dobiš gladkega in prožnega testa. Po potrebi prilagodi konsistenco z dodatkom male količine moke ali vode.
  4. Vzhajanje: Testo oblikuj v kroglo, položi v pomokano posodo, pokrij s čisto kuhinjsko krpo in pusti vzhajati na toplem mestu približno 1 uro oziroma dokler se ne podvoji.
  5. Oblikovanje bombetk: Vzhajano testo položi na rahlo pomokano delovno površino. Razdeli ga na enake dele po približno 30 g. Vsak del oblikuj v gladko kroglico.
  6. Drugo vzhajanje: Oblikovane bombetke položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Med njimi pusti nekaj prostora, saj bodo med peko še narasle. Pokrij s krpo in pusti vzhajati še približno 30 minut.
  7. Priprava na peko: Bombetke premaži z malo vode ali razžvrkljanim jajcem ter posuj s sezamom.
  8. Peka: Pečico predhodno segrej na 180°C. Bombetke peci 15-18 minut oziroma dokler ne dobijo lepe zlato rjave barve.
  9. Hlajenje: Pečene bombetke vzemi iz pečice in jih pusti, da se ohladijo na rešetki za hlajenje.