Ali so krvavice zdrave in kako jih jesti?

Človek je zgleda že zdavnaj ugotovil, da je živalska kri precej hranila in je ni pametno zavreči. »Klobase iz krvi«, ali »puding iz krvi« kot jih imenujejo drugod, so del številnih tradicionalnih kuhinj, tako zahodnih kot vzhodnih. V neki različici jih najdemo v Aziji, obeh Amerikah in na vseh štirih koncih Evrope. Pri nas jim rečemo krvavice.
Kri pa sploh ni edina hranilna sestavina v tem receptu. Dobra krvavica bo vsebovala tudi lepo porcijo različnih kosov drobovine, ki so mimogrede, ena izmed najbolj hranilnih skupin živil na tem planetu. Predvsem jetra so izjemen vir vitaminov in mineralov, ampak tudi srce, ledvice in podobni kosi ne zaostajajo veliko.
Še tretja zanimiva sestavina je koža, bolje poznana kot zadnje čase glavna marketinška zvezda: kolagen. Se spomnite tistega dragega dopolnila v prašku, ki lahko koristi vašim sklepom, vezivnim tkivom in koži? Ja, to je v bistvu to – večina ga je pridobljena iz živalskih kož.
Kot vezivo sestavinam se navadno uporabi ajdova ali ječmenova kaša – obe polnovredni žitarici, iz vrha seznama dobrih izbir žitnih izdelkov.

Vseeno pa velja opozoriti, da so glavna sestavina po navadi relativno mastni kosi mesa in pa seveda ocvrta čebula – zaradi česar so krvavice energijsko bogato živilo. Najbolj točno jih je prištevati med maščobna živila – kar pomeni, da jim je v prehrani smiselno nameniti vlogo priloge.

Vir informacij: Nenad Kojić, vodja programov prehrane pri Feelgood, nutricionist www.drfeelgood.si

Ni  jeseni brez pečenic, ni zime brez krvavic.
Zato si privoščite Antonove, kakovostne, brez E-jev in iz mesa slovenskega porekla.

Mesar Anton iz Kamnika želi ljubiteljem ponuditi najboljši odgovor na prefinjen okus. Recepture izdelkov Anton zato sledijo klasičnim okusom lokalne kuhinje in temeljijo na uporabi prvovrstnih kosov mesa. Pod skrbnim nadzorom in s transparentnim delovanjem v celotnem procesu od rojstva in reje do prodaje ustvarja blagovno znamko Anton. Izdelki iz slovenskega mesa nosijo pečat kakovosti “100% slovensko poreklo – iz lastne reje”.

Anton, dobro kot nekoč!